T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ORDU / AKKUŞ - Damyeri İlkokulu

Mahallemizin Tarihçesi

Damyeri Köyü Ordu İlinin 30 Mart´ta Büyükşehir olması İle Damyeri Mahallesi olmuştur.

Muhtarın Adı ve Soyadı :Sezai DEMİR

Nüfusu : 01.01.2015 Tarihi İtibariyle Toplam Nüfus: 1254

Mart 2014 Tarihi İtibariyle Toplam 1315  Kişi

MAHALLENİN TARİHÇESİ

          Köyün kuruluşu hakkında kesin bir belge yoktur.Ancak yaşlı kişilerin rivayetine göre yaklaşık 1600-1700 yıllarında Samsun´un Bafra ilçesinden Gökçe Hasan Galin,Kahya Oğulları adındaki aileler köyün bulunduğu toprakları yayla olarak kullandıklarıdır. 
          Hayvancılıkla geçinen bu aileler yazın buraya , kışın ise Bafra sahillerine inerlerken, zamanla bundan vazgeçip artık köy topraklarına tamamen yerleşmiş olmalarıdır. Buraya yerleşen aileler yanına Karadeniz sahillerinden özellikle;Ünye ,Terme yöresinden sıtma salgını sonucu kaçanların takviyesiyle köyün kurulduğu rivayet edilir.

          Köyün en eski adının "Sortulu" olduğu ve bu adın neden ve niçin verildiği bilinmiyor.Köyün bugünkü adı "Damyeri" dir. Daha önce yaylamak amacıyla buraya gelen aileler hayvanlarını dış tehlikelere karşı korumak için büyük damlar yapmışlardır.Bu özelliklerinden dolayı önce  "Tamlar"Köyü daha sonra da "Damyeri Köyü " olarak söylenmiştir.

         Köy toprakları içerisinde gözle görülebilen tarihi kale ve eser yoktur.Ancak Kanlıırmak Mahallesindeki Asarkaya´da tuğla ve kiremit parçaları,Bağlama,Eskiköy ve Ambardağı  mıntıkalarındaki eski harabe mezarlıkalr,Topdede mezarlığı ve Tombaş tepesindeki mezarlıkalrı andıran taşlıklı çevrilikler eskiye dayalı yerleşimin en belirgin izleridir.Köyün tarihine kaydedilecek herhangi bir tabiat olayı veya felaket olmamıştır.

     Damyeri Köyü Ordu İlinin 30 Mart´ta Büyükşehir olması ile 6360 sayılı Kanun gereği Damyeri Mahallesi olmuştur.

08-04-2018   COĞRAFİ DURUMU

      Damyeri Köyü Akkuş İlçesi topraklarının doğusunda yer alır.Doğusu Kumruİlçesi´nin Çatılı Köyü topraklarıyla ,batısı;Yeşilgüneycik Köyü topraklarıyla, kuzeyi Çayıralan Beldesi ve Tuzak Köyleri , güneyinde ;Karaçal Köyü toprakları ile çevrili olup 21.650 kilometrekare bir yüzölçüme sahiptir.

    Damyeri Köyü akarsu dereleriyle parçalanmış engebeli bir arazi üzerine kurulmuştur.Arpalık,Çatman,Bacak,Çorakdüzü tepeleri köyün en yüksek yerlerini oluşturur.

    Köy topraklarından akan sular küçük dere sularıdır.Bu dere sularının gücü değirmen çalıştıracak durumdadır.Bu sebeple bu dereler üzerinde su değirmeni bulunur.Çorakdere ,Acısu,Haydar,,Kanlı, Çelik dereleri bunların başlıcalarıdır.Bu dere sularında korunursa sazan ve alabalık üretilebilir.Ayrıca Tösker Mahallesi´ne yakın bir çermik suyu vardır.

        Köy topraklarında her mevsim yağışlı ,sisli olan tipik bir Karadeniz iklimi gözükür.Güneşli günler sayılıdır.Kışları genelede kar yağışlı geçer.Yıllık ısı ortalamasına bakıldığında ; kışın 0-5 yazın ise 25-30 derece arasında değişir.Rüzgarlar genellikle orta şidddetle esmekle beraber zaman zaman şiddetli olarak eserler.

        Köy topraklarının 8000 dekarlık kısmı ormanlarla kaplıdır.Köy ormanları neredeyse tüketmiş durumdadır.Köyün ormanalrı korunmadığı takdirde köy halkı orman ihtiyaçları bakımından gelecek yıllarda büyük sıkıntı çekebilir.4400 dekarlık bir kısım ise çayır ve meralarla kaplıdır.

        Köy toprakları üzerindeki yerleşim genellikle dağınıktır.Evler ahşap yapı olup ancak yeni yapılan evlerde tuğla ve beton kullanılmaktadır.

       Damyeri Köyü ;Tösker,Acısu Akoymak ,Musalı Evyanı ,Aşağı Köy Kanlıırmak olmak üzere büyüklü küçüklü 7 mahalleden meydana gelmiştir.190 hane ve 275 dolayında ailenin yaşadığı bir köydür.1990 genel nüfus sayımına göre 714 kadın ,571 erkek olmak üzere 1285 kişilik bir nüfusa sahiptir.

08-04-2018

ULAŞIM VE HABERLEŞME 

      Damyeri Köyü,Akkuş İlçe merkezinin doğu yönünde ve ilçeye 17 km uzaklıkta bulunmaktadır.Köye ulaşım ;Düğencili Yeşilgüneycik Köylerinin toprakları üzerinde yapılır.Ulaşım önceleri yaya at ve eşek ile yapılırken sonraki yıllarda Orman İşletme Müdürlüğünün tomruk taşımak amacıyla açtığı yollarla yapılmaya başlanmıştır.Ancak bu yollar asfaltsız olduğu için motorlu taşıtlarla ulaşım yapmakta zorluk çekilmiştir.

     Bugun Akkuş İlçesini Kumru İlçesi´ne bağlayan karayolu bu köy toprakları üzerinden geçmekte olup yapım çalışmaları devam etmektedir.Bu karayolu tamamlanıp gelecek yıllarda asfaltlandığında zaman köyün ulaşım sorunu ortadan kalkmış  olacaktır.Bugün zor şartlar altında olsa da köy merkezine motorlu taşıtlar gidebilmektedir.İlçe Merkezi ile köy arasında minibüs  ve kamyon seferleri yapılır.Bu seferler İlçenin pazarı kurulduğu cumartesi günleri daha fazla yapılmaktadır.Bunun dışındaki zamanalrda özel otolarla ve minibüslerle her gün ulaşım sağlanmaktadır.

            Damyeri Köyü´ne elektrik ve telefon hizmetleri girmiştir.Böylece her türlü radyo ve televizyon yayınları izlenebilir.

 SAĞLIK DURUMU

        Köy halkının sağlık durumuna bakıldığında hastalıklara çok az sayıda rastlanır.Köy halkı arasında yeterli ve dengeli bir beslenme yoktur.Temizlik alışkanlıkları yeterli değildir .Ancak son zamanlarda köylülerin kendi imkanlarıyla evin içine şebeke suyu getirmesiyle  bu sorun büyük ölçüde çözülmüştür.Önceleri bu durum çocuk ölümlerine sebep olmaktaydı.Diğer ölüm sebepleri ise normal yaşlılık nedeniyle olmaktadır.Sağlıkla ilgili inançlar arasında;kurşun dökme ,muska yazdırma ,okunmuş su içme ve tekke ziyareti gibi inançlar yer alır.Halkın yeme ,içme ve giyinme alışkanlıkları normal durumdadır.Köyde bir Sağlık Ocağı bulunmaktadır.

   

08-04-201808-04-201808-04-2018

08-04-2018 08-04-2018
 

SOSYAL VE KÜLTÜREL DURUMU

         Köy halkının soyal ve kültürel durmunu etkileycek.4 camii ve 3 okul bulunmaktadır.Damyeri  (1952),Tösker (1985),Derebağ(1987)yıllarında açılmıştır.Bu öğrencilerden  4 tane yüksekokul ve 3 tanesi de orta dereceli mezun dur. İlerleyen yıllarda bu sayı daha da artmıştır.

        Köy halkının kadın nüfusu erkek nüfusuna oranla daha fazla olduğu  halde ilköğrenim gören kız çocukların sayısı erkeklerin 1/5 i kadardır .Bu çocukların okula devamlarında anne ve babaların ,dağınık yerleşim ,iklim şartları ve ekonomik sıkınıtı nedeniyle ihmal davrandıkları görülmektedir.İlerliyen yıllarda ilköğrenime devam sayısı daha da artmıştır.Okuma yazma bilmeyen kadınlar için Halk Eğitim Merkezi tarafından okuma yazma kursları açılmış çok sayıda kız ve kadın okuma yazma öğrenmiştir.

         Köy halkı boş zamanlarını el sanatlarından olan halıcık ile uğraşarak geçirir.Yazın tarla bağ ve bahçe işleri kışın ise bu işlerle uğraşılır.

   BAŞLICA GEÇİM KAYNAKLARI

      Damyeri Köyü halkı geçimini tarım ve el sanatlarından halıcılığa dayamıştır.Köy topraklarının 8800 dekarlık bölümü  ekili ve dikili alanlardan oluşur.450 dekarlık bir bölüm ise kullanılmayan araziler durumundadır.

      Ekilen tahıl ürünlerinin başında ,buğday arpa , yulaf, çavdar ,yer alır.Ayrıca hayvan yemliği olarak fiğ ve yonca ekimi yapılır.Yetiştirilen sebzeler ise patates ile ara ürün olarak yetiştirilen lahana ve fasulyedir.Meyveler arasında ;fındık başta olmak üzere kiraz ,elma,armut,erik yer alır.Fındık üretimine son yıllarda başlanmıştır.Bu türde gelir getiren ürünlerden biri de mahlep olup her ailenin birkaç tane mahlep ağacı bulunmaktadır.

         Ekili dikili alanlar az olup köy toprakları her yıl dikilir.Toprakalrın verim oranı düşüktür.Verimi artırmak için köy halkı gübre kullansa da bu yeterli değildir.

         Köyde hayvansal ürün ihtiyacı karşılama amacıyla hayvancılık yapılır.Eskiden hayvanlar için yayla ve mera olarak kullanılan köy toprakları ekilen arazilerle çevrilince hayvancılık yapmayı etkilemiştir.Köyde yetiştirilen hayvanlar;koyun,sığır,manda,at ve eşektir.Ayrıca bir kaç ailenin arı kovanı vardır. 

        Köy halkının büyük bir bölümü kendi işi ile uğraşır. Ancak iş yapma gücüne sahip gençler başta Ankara, İstanbul olmak üzere büyük şehirlere çalışmaya giderler.Erkeklerin boş zamanlarını değerlendirecek bir kurum ve kuruluş yoktur.Uzun süren kış geceleri kadınlar halı tezgahlarında erkekler ise aileler arası sohbetlerde bulunurlar.

 


Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.04.2018 - Güncelleme: 05.08.2023 01:57 - Görüntülenme: 700
  Beğen | 2  kişi beğendi